horeca terras plaatje

Een succesvol terras seizoen met een ideaal horeca terras

De eerste warme dagen zitten er weer op en we hunkeren allemaal weer naar de aankomende warme dagen waarbij de thermometer 20 graden + aangeeft. Één van onze favoriete bezigheden, wat op een dergelijke warme dag niet mag ontbreken, is het bezoeken van een horeca terras. Maar hoe zorg je als horeca ondernemer dat terrasbezoekers neerstrijken op jouw horeca terras? Als Hopman Kersten hebben we meerdere succesvolle terassen ingericht en graag nemen we je mee in hoe je een succesvol terras creëert.

Regel de vergunningsvereisten van een horeca terras

Vrij logisch maar het beginnen van een horeca terras begint met het regelen van de formaliteiten. In alle gemeentes is het namelijk nodig om een terrasvergunning te regelen. Per gemeente kunnen de bepalingen verschillend zijn. Als horeca ondernemer is het dus echt noodzakelijk je hierin te verdiepen en dit tijdig te regelen zodat je horeca terras open kan als het seizoen begint. Als je Alcohol schenkt op je terras is het van belang dat je horeca terras is opgenomen in je drank- en horecawet vergunning.

Bepaal de doelgroep van je horeca terras

Voordat we bij Hopman Kersten aan de slag gaan met het inrichten en ontwikkelen van een horeca terras bepalen we eerst samen met de horeca ondernemer wie de doelgroep is van het betreffende terras. Komt je gast om wat te drinken? Of meer om te lunchen? Komen er voornamelijk groepen, gezinnen of stelletjes? Allemaal bepalende factoren om de inrichting en gewenste sfeer van je terras te bepalen.

In veel gevallen zal je terras het verlengstuk zijn van je horeca onderneming en de keuken die je hanteert. In dat geval moet de sfeer en inrichting daar goed op aansluiten.

Laat het concept van je horeca terras aansluiten op de laatste trends

Dagelijks volgen we bij Hopman Kersten trends en ontwikkelingen binnen de horeca. Zeker bij het inrichten en ontwikkelen van een concept voor een terras is dat van belang. We kunnen allemaal het feel good gevoel oproepen als we denken aan het bivakkeren op een druk terras waar we heerlijk in het zonnetje zitten met een hapje of een drankje. Dit gevoel moet je terras uitstralen om passerende bezoekers als een magneet richting je terras te trekken. Het meubilair en de aankleding is hierin uiteraard een zeer bepalende factor. Maar andere aspecten als personeel, de verlichting en de kaart spelen ook een grote rol.

Richt je horeca terras efficiënt in

Uiteraard is de sfeer het belangrijkst, maar het aantal Euro’s wat je aan omzet uit je terras kan halen is, eerlijk is eerlijk, ook een belangrijke factor. Die belegde boterham zal toch verdiend moeten worden. Als je wat minder ruimte op je horeca terras hebt is het niet verstandig te kiezen voor een grote lounge bank. Compact horeca meubilair is dan een veel betere optie. Ook hiermee kan die feel good sfeer gecreëerd worden.

Let, net zoals binnen, op de routing van het terras. Is het handig om een mastiek meubel toe te voegen of komt alles van binnen? Als je een extra werkpunt op het terras creëert zorg er dan voor dat het er netjes uit kan zien. Omdat het een ‘werkstation’ is ligt een slordig uitziend ‘ding’ op de loer. Iets wat je, druk aan het werk, gauw ‘uit het oog’ kunt verliezen.

Ook de ‘looplijnen’ op het terras zijn belangrijk voor de rust punten die je gasten kunnen vinden op het terras. Naast gasten die komen en gaan, of naar de wc lopen, is de bewegingen van het personeel natuurlijk een noodzakelijk kwaad. Zorg met de opstelling dat er zo min mogelijk ‘onrustige’ plaatsen ontstaan. Zitjes dichtbij of ‘aan’ de looproutes kunnen het beste half-hoog of hoog van karakter zijn.

Heeft jouw terras meer ruimte tot de beschikking dan wordt het weer van belang om verschillende mogelijkheden van zitten aan te bieden. Naast ‘traditioneel’ zitten hebben we laungen, half-hoog en hoog zitten. Een goede combinatie hierin, op de juiste wijze gepositioneerd en verdeeld, geeft het ultieme uitnodigende terras waar grote (doel)groepen zich door aangetrokken zullen voelen.

Naast de verschillende vormen van zitten en  de opstellingen/verhouding daarvan is de decoratie tegenwoordig ook belangrijk voor de uitstraling. Probeer hierin op micro en macro niveau te denken. De tafelaankleding zoals peper & zoutstel, menukaarthouder en dergelijke zijn een mooi micro voorbeeld. Deze zorgen naast intimiteit ook voor een makkelijke manier om wat ‘kleur en fleur’ toe te voegen. Met de grote gebaren denken we al gauw aan bakken met planten, parasols met heating en windschermen. Vergeet niet om deviders met planten of producten (bv wijnflessen) in het terras te verwerken.

Een goed uitziend en schoon terras zijn naast het visitekaartje van de onderneming ook aantrekkelijker voor passanten om ‘te landen’. De zorg voor schoonheid, netheid en onderhoud zijn van groot belang. Maak er bij het opstarten van de zaak een punt van om hier wat extra tijd voor in te roosteren.