Highlight uit het ‘ABC voor de Horeca’: Structuur

Het ‘ABC voor de Horeca’ is een tool om nieuw of onervaren personeel snel wegwijs te maken in de wereld van de gastvrijheid. In vijf toegankelijke modules worden alle facetten van het vak behandeld.

  • Omgeving, sfeer en werkplezier
  • Gastheerschap & Service
  • Productaanbod & Kwaliteit
  • Actieve verkoop & Presentatie
  • Traffic

In deze blog een highlight uit de pijler ‘gastheerschap & service’ …

Zorg voor logica en structuur

Op drukke avonden kan het vaak voorkomen dat jouw medewerkers het eventjes niet meer weten en de hele tijd heen en weer lopen zonder dat hij/zij een goede structuur in het hoofd heeft. Het overzicht in prioriteiten is dan kwijt….

Zorg ervoor dat jij als werkgever/manager laat zien hoe je structuur in je werk krijgt en hoe je ervoor zorgt dat jouw medewerkers dat overnemen en zelf toepassen.

  • Een ding wat je jouw horecapersoneel kunt meegeven op het moment dat zij het overzicht kwijt zijn is dat ze op een rustiger moment eventjes voor zichzelf alle tafels langs gaan (in het hoofd) en dan in zichzelf zegt wat de gasten doen en waar ze op wachten. Zodat ze dat duidelijk per tafel in hun hoofd hebben, en zodra ze dan even iets anders gaat doen dat ze het dan nog steeds weten.
  • Ook is het belangrijk dat je personeel niet nutteloos heen en weer loopt met lege handen of juist met te veel spullen. Breng structuur in hun werkveld er zorg ervoor dat als ze bijvoorbeeld bij een tafel eten gaan opnemen en bij een tafel verder zijn nieuwe gasten gaan zitten dat ze de menukaart direct doorgeven en niet eerst wegloopt met de kaarten en dan vervolgens ziet van o ja…. Die hebben ook nog een kaart nodig.

Als je medewerkers overzicht hebben kan er eigenlijk bijna niks meer misgaan.

En dan maak je het een stuk makkelijker voor je medewerkers en voor jezelf!

Het is belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan goede service zodat de gasten met een glimlach vertrekken en zeker weer terugkomen.

Zorg er als ondernemer dus voor dat je bijvoorbeeld gebruik maakt van de ABC voor de Horeca om jouw medewerkers horeca-proef te maken!

Contact – Info: Hopman Kersten       Implementatie: Bonico Horeca Consultancy