De architect in essentie

 

Als architect ontwerp je gebouwen en ben je ook meer betrokken bij de uitvoering van het bouwproces, dit om te waarborgen dat jouw creatie uiteindelijk zo wordt als je hebt ontworpen. Voor nieuwe gebouwen of grote verbouwingen ben je bij een architect aan het juiste adres. Architecten zijn zeer gericht op het bouwkundige en vormtechnische aspect van een project.

 

Interieurarchitect of Interieurstylist

 

Voor assistentie bij een interieur metamorfose heb je twee keuzes: een interieurarchitect of interieurstylist.

 

Wanneer je een interieurarchitect inschakelt neemt deze persoon alle aspecten van de ruimte op en maakt een plan op om jouw idee te verwezenlijken, hierbij denkende aan kleurgebruik, materiaalgebruik, sfeer. Maar ook aan technische zaken zoals stroom en andere aansluitingen. Dit plan wordt vanuit een 2D vlekkenplan in een 3D vorm opgezet en gepresenteerd aan de klant, waarna er aanpassingen gemaakt kunnen worden om vervolgens door te gaan in de uitvoerende fase.

 

In essentie doet een interieurstylist ditzelfde: een interieurplan opstellen op basis van de wensen van de klant met kleurgebruik, materiaal, e.d. Ook vanuit een 2D vlekkenplan uitgewerkt naar een 3D ontwerp. Waar zit dan het verschil? In tegenstelling tot “stylist” is “architect” een beschermde titel, men mag zich niet zomaar een architect noemen. Dit heeft er mee te maken dat je er een opleiding voor hebt moeten volgen en je daarbij dan moet inschrijven in het architectenregister. Dit brengt dan met zich mee dat architecten bouwtechnisch veel meer onderlegt zijn. Ze hebben kennis van alle technische zaken die bij een verbouwing of restyling komen kijken.

 

Dit wil niet zeggen dat interieurstylisten niet zijn opgeleid of geen kennis van zaken hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld een opleiding hebben gevolgd in een andere richting of zich hebben laten herscholen.

 

Architect of stylist kiezen

 

Voor een restyling in je huis of een kleine verbouwing kan je dan ook prima een interieurstylist inschakelen. Vraag natuurlijk wel naar zijn of haar ervaring en opleiding. Voor grote projecten, zoals een verbouwing in een restaurant of bar is het wel verstandiger om een architect te gebruiken, aangezien hier veel meer technische kanten zijn waar rekening mee moet worden gehouden. Uiteraard is er wel een samenwerking mogelijk tussen een interieurarchitect en -stylist.

 

Bij ons zit dit allemaal onder één dak. Ben jij opzoek naar een ervaren architect en/of stylist? Kom dan gerust bij langs voor een vrijblijvend intakegesprek. Wij helpen je graag op weg met jouw interieur wensen.