Heb jij een pand welke bestemd is voor horecabedrijven? En wil je deze graag verkopen of  verhuren? Dan kan je het beste een horecamakelaar inzetten. Zij zijn namelijk gespecialiseerd in dit soort zaken: Het aankopen/aanhuren en verkopen/verhuren van horecabedrijven en ‘horeca vastgoed’. Het kan namelijk nog al complex zijn en tijdrovend om hier zelf mee bezig te zijn. Zo moet je bijvoorbeeld een hoop informatie verzamelen over het pand, de overeenkomsten opstellen en het onderhandelen. Laten we er eens induiken.

Een andere kijk op het pand

Wanneer men handelt in woningen en kantoorpanden wordt er vaak gekeken naar de uitstraling en afwerking en de financiële verhouding tussen het pand en dat van andere in de omgeving. In de horecamakelaardij gaat het juist over de potentie en tekortkomingen van het pand.

Daarnaast wordt er vaak ook een bedrijf bij verkocht, wat betekend dat ook de inboedel meegenomen wordt. Deze waarde moet dus ook meegenomen worden, wat ook weer extra papierwerk met zich meebrengt.

De kennis en expertise van een horecamakelaar

Een horecamakelaar kan alles doen voor jou doen met betrekking tot jouw horecapand, wat jou dus meer tijd en ruimte biedt om je op andere zaken te focussen voor je onderneming. Van het verhuren tot het verkopen of voor het aanhuren of aankopen van een pand. Een greep uit de taken waar een horecamakelaar bij kan assisteren:”

  • Het verzamelen van alle documenten en informatie van een pand
  • De marktwaarde berekenen en vraagprijs instellen
  • Het verspreiden van het aanbod of het vinden van de juiste koper/huurder
  • Inplannen en uitvoeren van bezichtigingen
  • Het onderhandelen met geïnteresseerde kopers/huurders
  • Opstellen van overeenkomsten
  • Begeleiden tijdens de overdracht
  • Het vinden van geschikte panden bij kopers/huurders

Wanneer jezelf al veel ervaring bezit in de markt en dit ook leuk vindt om te doen, kan je natuurlijk ook zelf er mee aan de slag gaan. Weliswaar verdienen makelaars zichzelf terug en kunnen ze meer druk zetten in het onderhandel proces. Ook kan de makelaar aansturing en advies bieden tijdens het gehele proces van de handel.

Kosten bij een horecamakelaar

Horecamakelaars werken vaak op commissie basis, een percentage van het bedrag van de aankoop of verhuur. Dit gaat dan ook op basis van ‘no cure, no pay’, met andere woorden: Verkoopt hij of zij niks, dan kost het jou ook niks.

Extra kosten die de makelaar, in overleg met cliënt, maakt tijdens het proces worden in de vorm van een vergoeding berekend. Dit wordt vaak al vooraf berekend bij aanvang van de opdracht. Vraag vooral goed door aan jouw makelaar waar je nog meer rekening mee kan houden voor je de opdracht afrond, want in vele gevallen loop je nog tegen andere kosten aan welke je direct dient te voldoen.

 

Ook bestaat het dat een horecapand omgebouwd kan worden tot een woning, vaak ontstaat er dan een samenwerking tussen een horeca- en woningmakelaar. Hoewel dan het tarief vaak hoger ligt krijg je hier wel meer expertise voor terug en vaak gaat het dan ook een stuk sneller, aangezien er dan meerdere netwerken ingezet worden. Ook kan je een betere deal verwachten.

 

Wij kunnen je bemiddelen met een goede horecamakelaar wanneer je een horecaconcept hebt en hier een uniek beeld bij hebt. Maak hiervoor vrijblijvend bij ons een afspraak om je idee door te spreken, dan helpen wij je graag op weg.