Breng je concept tot leven met goede horeca verlichting

Er bestaat geen goede horeca inrichting zonder goede horeca verlichting. Hiermee zet je letterlijk de beoogde blikvanger in je inrichting in de spotlights en versterk je je concept en inrichting. Naast dat je accenten aanbrengt creëer je met goede verlichting ook de juiste sfeer. Je inrichting komt daarmee pas echt tot zijn recht. Een goed plan om uiteindelijk het beoogde eindresultaat te realiseren is essentieel. In deze blog geven we je alvast wat tips.

Waarom horeca verlichting ook praktisch is

Uiteindelijk wil je wel een keuze kunnen maken uit wat je wil eten en wil je ook goed kunnen zien wat er op je bord ligt. Het lijkt simpel maar in de praktijk zien we dat veel horecaondernemers worstelen met de balans tussen sfeer en nog wel goed kunnen zien. Niet té licht en niet té donker dus. Dit kan bij het begin soms even zoeken zijn en een goede dimmer biedt dan uitkomst. Horeca verlichting moet in onze ogen ook vooral praktisch zijn. Essentieel om zaken te kunnen zien en daarbij ondersteunend om de sfeer en inrichting te versterken. Gaat dus niet los met allerlei decoratieve verlichting. Dat leidt te veel af en het kan ertoe leiden dat verlichting hinderlijk aanwezig is voor je gasten.

TIP: Een goede balans tussen diffuus licht (geeft de ruimte algemeen licht), punt licht (gericht op objecten) en strijk licht (aanlichten wanden).

Ook voor de veiligheid is verlichting essentieel. Denk bijvoorbeeld aan verlichting bij een nooduitgang. Of bijvoorbeeld verlichting op trappen als je zaak meerdere verdiepingen heeft.

Horeca verlichting moet op ieder moment van de dag de sfeer versterken. Overdag is er wat anders nodig dan ‘s avonds laat of tijdens borreltijd. Zorg dus dat je verlichting is aan te passen op ieder moment van de dag.

Daglicht en horecaverlichting

Een pand met veel ramen is natuurlijk fantastisch. Deze raampartijen geven een dergelijk pand vaak een ruimtelijk effect. Daarnaast heb je als verlichtingsbron te maken met een extra lichtfactor namelijk daglicht. Een lichtbron waar je niet volledig invloed op hebt. Schijnt de zon of is het bewolkt? Zorg dat je met verlichting en zonsverduistering deze verlichting enigszins kunt reguleren. Er is voor een gast niets irritanter dan in het zonlicht kijken. Ook kun je gebruik maken van horecameubilair wat bij daglicht beter uitkomt. In dit soort panden is het essentieel dat je goed kunt variëren met de verlichting. Het contrast tussen overdag en ’s avonds is vele malen groter wat je moet compenseren met verlichting.

Het karakter van ieder verlichtingssoort

We leven in een tijd waarin er behoorlijk wat mogelijkheden zijn met betrekking tot de verlichting. Denk aan LEDverlichting, tl-verlichting en spaarlampen. Ieder verlichtingssoort heeft zijn eigen karakter.

TIP: Let in ieder geval altijd op de Kelvin (K) waarde van een lichtbron. Hoe lager de waarde, hoe ‘warmer’ het licht, dus beter!

De keuze voor het verlichtingssoort welke je kiest is bepalend voor de sfeer die je ermee maakt. Deze keuzes dienen dus goed doordacht te zijn. Er is zeker enige kennis van verlichting nodig om hierin de juiste keuze te maken. Dit pleit om bij het ontwerp ook een goed verlichtingsplan te maken. Iets wat bij Hopman Kersten altijd onderdeel is van het inrichtingsadvies. Als geen ander weten we hoe we met verlichting je concept en inrichting kunnen versterken. Wil je daar graag meer over weten neem dan contact met ons op.